Erwtensoep voor in het voorjaar!
(4 pers, 25 min)
stukje gember van 1-2 cm - 1 sjalotje
2 eetlepels olie - 1 theelepel komijn
bos erwtenscheuten - verse koriander
1 aardappel - 450 gram doperwten (vers of diepvries)
groente bouillon blokje - 700 ml water
1 of meer chilipepers - crème fraiche - 1 citroen
Rasp de gember en snijd het sjalotje fijn.
Fruit het sjalotje in de olie en voeg de gember en de komijn toe.
Snijd de erwtenscheuten in kleinere stukken, snijd de stelen van de koriander en bak het even kort mee met het sjalotje.
Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.
Voeg de aardappelblokjes, doperwten, het bouillonblokje en water toe. Laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Vijzel naar smaak één of meer chilipepers en strooi de peper over de crème fraiche. Doe de soep in kommen, garneer met een klodder pepercrème, verse koriander en druppel er wat citroensap over.
Een heerlijke verwensalade. Anders dan anders!
(2 pers, 30 min)
1 el witte wijnazijn
halve rode ui, in ringen
100 gram medjoul dadels, zonder pit en overlangs in vieren
25 gram spicy mix microgroenten
30 gram boter
2 el olijfolie
2 pitabroodjes- gescheurd in 4 cm stukjes
75 gram ongezouten amandelen, grof gehakt
2 tl sumak
half tl gedroogde chilivlokken
150 gram gewassen spinazie
2 el citroensap
zout
Azijn, ui en dadels in een kom doen. Snufje zoput erdoor mengen. Geheel 20 minuten laten marineren. Azijn eraf gieten en weggooien. Intussen de boter plus de helft van de olijfolie verhitten in koekenpan.
Hierin stukjes pita en de amandelen 4-6 min. roerbakken tot de pita goudbruin knapperig is. Pan van het vuur en sumak, chili plus snuf zout erdoor mengen. Af laten koelen.
Vlak voor het opdienen de spinazie, microgroenten en pitamengsel in flinke schaal scheppen. Voeg dadels met rode ui, rest olijfolie, citroensap plus evt zout toe. Proef of de salade op smaak is.
Deze salade staat binnen een paar minuten op tafel. De frisse zonnebloemscheuten maken hem helemaal af!
(4 pers, 5 min)
200 gr veldsla
75 gr rucola
250 gr cherrytomaatjes
50 gr zonnebloemscheuten
50 gr pijnboompitjes
50 gr Parmezaanse kaas
peper en zout
olijfolie extra vierge
evt Italiaanse kruiden
Veldsla, rucola en zopnnebloem in een grote saladeschaal doen. Cherrytomaatjes halveren en erbij doen. Parmezaan raspen en met de pijnboompitjes in de bak doen. Eventueel de pitjes even roosteren in een hete pan. (als je ze begint te ruiken het vuur uit en laten afkoelen).
Alles goed mengen. Flinke scheut olijfolie erover en kruiden met peper en zout. Eventueel oregano, basilicum erbij.
Goed mengen en klaar is Kees!